Tartă pentru Cireşar

13523677_1301305713216301_1728342983_o

N-am avut timp să şterg marginea vasului de sucul de cireşe care s-a scurs când l-am manevrat greşit   :), aşa că am fost nevoită să fac o fotografie nereuşită foarte repede, pentru că beneficiarul aştepta nerăbdător cu farfuria întinsă.

Pe scurt, e timpul să vă mobilizaţi şi să procedaţi repejor la pregătirea acestei tarte, Cireşarul este pe sfârşit. Nu mai povestesc, cred că fotografiile vorbesc în locul meu:

13523770_1301305683216304_1212948745_o

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

350 grame făină 000

225 grame unt rece, tăiat cuburi

1 linguriţă sare

1 lingură zahăr

60-100 ml apă rece, de la frigider

Pentru umplutură:

1 kg de cireşe fără sâmburi

120 grame zahăr tos

30 grame făină de tapioca sau 2 linguri cu vârf de amidon

1/4 linguriţă sare

1 lingură zeamă de lămâie

1 linguriţă extract de vanilie

1 linguriţă lichior de cireşe (Kirsch), opţional

20 grame unt

Pentru glazurare:

3 linguri de smântână dulce (pentru gătit sau pentru frişcă)

1 lingură zahăr tos

Mod de preparare:

Pregătiţi aluatul de tartă prima dată, deoarece va trebui să îl lăsaţi la frigider cel puţin o oră şi vă puteţi ocupa de altele între timp.

Pentru asta puneţi într-un vas încăpător făina, sarea, zahărul şi untul tăiat cuburi. Lucraţi repede, pentru ca untul să nu se încălzească, am învăţat inclusiv o mică şmecherie, să mă spăl pe mâini înainte de a mă apuca de treabă folosind apă rece, pentru ca temperatura mâinilor să fie mai scăzută decât de obicei.

Cu vârfurile degetelor amestecaţi făina cu untul, până când obţineţi nişte firmituri mari. Adăugaţi apa rece, treptat. Foarte probabil, la făina albă cumpărată din magazinele noastre nu veţi avea nevoie de mai mult de 60-80 ml apă. Nu frământaţi aluatul, pentru că se încălzeşte, urmăriţi doar omogenizarea. Când aţi obţinut consistenţa de aluat de tartă (compact, modelabil), împărţiţi-l în două, formaţi două discuri şi înveliţi fiecare disc în folie de plastic. Lăsaţi-le o oră la frigider.

Cea mai complicată operaţiune la această prăjitură este scoaterea sâmburilor cireşelor. Cumpăraţi cireşe mari, dacă este posibil, veţi termina mai repede. Dacă vreţi o tartă bogată (şi vreţi, credeţi-mă),  folosiţi 1,2 kg cireşe, care fără sâmburi şi după ce aţi lăsat deoparte fructele mai mult sau mai puţin stricate, vor cântări cam 1 kg.

Peste cireşele fără sâmburi, într-un castron suficient de mare, puneţi zahărul – reţeta spune 150 grame, eu am avut fructe foarte dulci, bine coapte, aşa că am redus la 120 grame -, aşa încât gustaţi cireşele şi potriviţi cantitatea de zahăr.

Mai adăugaţi făina de tapioca – eu am avut în casă tapioca în granule mari, pentru budincă, pe care am măcinat-o în râşniţa de cafea, dar acelaşi efect îl obţineţi cu amidonul alimentar, ce se găseşte uţor în magazine -, zeama de lămâie, extractul de vanilie, lichiorul – dacă îl folosiţi – şi sarea. Amestecaţi şi lăsaţi fructele până când aţi întins aluatul, e bine să se adune sucul cireşelor pe fundul castronului 🙂

Încălziţi cuptorul la 220 grade C şi pregătiţi o formă rotundă de 23-26 cm. Atenţie, nu folosiţi forme cu arc (springform) sau cu fund detaşabil, nu sunt etanşe şi va curge sucul din tavă!

Scoateţi una dintre porţiile de aluat din frigider şi, pe o suprafaţă bine pudrată cu făină (la fel ca şi aluatul), întindeţi cu sucitorul un disc cu diametrul de aproximativ 35 cm şi grosime de 3-4 mm. Folosiţi mişcări din centru spre marginile aluatului şi întoarceţi-l la început la fiecare mişcare, pentru a evita lipirea de suprafaţa de lucru. Dacă se rupe, reparaţi gaura fără a apăsa prea tare şi nivelaţi aluatul cu sucitorul.

Când aţi obţinut suprafaţa necesară, rulaţi aluatul încet pe sucitor şi aşezaţi-l în tava rotundă, cu grijă, fără să trageţi de el. E important să lucraţi cu grijă şi să nu puneţi presiune pe aluat, să umpleţi colţurile tăvii cu dosul palmei sau cu degetul îndoit, fără a-l întinde, pentru că nu este elastic, ci foarte fraged. Aşezaţi bine aluatul şi pe pereţi şi tăiaţi marginile.Din nou, reparaţi eventuale rupturi, folosind şi aluatul de pe margini, care vă prisoseşte.

Puneţi în tavă umplutura de cireşe, având grijă să folosţi tot sucul care s-a adunat în castron.

Folosind o pensulă,  ungeţi marginile tartei cu smântână dulce, pentru a asigura lipirea aluatului ce va fi pus deasupra.

Scoateţi din frigider cel de-al doilea disc de aluat şi întindeţi-l în acelaşi fel ca pe primul.

Cel mai simplu ar fi să aşezaţi un disc de aluat deasupra, acoperind întreaga suprafaţă a tartei, însă am observat că în procesul de coacere se formează foarte mult abur, astfel încât am înţeles de ce se recomandă ca deasupra să fie aşezat aluatul în bucăţi, după pofta dumneavoastră. De data asta am tăiat gratii de lăţime egală (aproximativ) şi le-am aşezat ca pe nişte raze. Data trecută am tăiat nişte steluţe cu o formă pentru biscuiţi:

13344803_958006627630789_258136515242552441_n

Oricum vă hotărâţi, esenţial este ca modul de aşezare a aluatului să permită aburului să iasă şi fructelor să scadă. Folosţi cu încredere pensula cu smântână pentru a lipi bucăţile de aluat între ele şi de marginea tartei.

La sfârşit ungeţi cu smântâmă dulce şi aluatul cu care aţi acoperit tarta şi presăraţi puţin zahăr tos.

Eu adun toate resturile de aluat, le pun într-o pungă şi le pun în congelator. Nici nu ştiu când voi face repede altă tartă (mică sau mijlocie, în funcţie de cât aluat rămâne); având în vedere că aluatul are foarte puţin zahăr, poate fi folosit şi cu umplutură sărată – brânză, spanac, etc.

Coaceţi primele 15 minute la foc mare (220 grade C), punând tava cu tartă într-o tavă de cuptor, deoarece în timpul coacerii se mai întâmlă ca sucul de fructe depăşească marginea vasului (şi e mult mai uşor de spălat o tavă decât un întreg cuptor :D). Dupa 15 minute reduceţi focul la potrivit (180 grade C) şi lăsaţi încă 25-30 minute.

În partea a doua a procesului de coacere este posibil ca marginile aluatului să se coacă prea tare şi pentru a evita asta puneţi o folie de aluminiu deasupra vasului.

Când scoateţi tarta din cuptor, aluatul este puţin rumenit (ca în imaginea de mai jos), iar umplutura încă fierbe. Lăsaţi prăjitura să se răcească cel puţin 3-4 ore înainte de a o tăia, pentru că atunci când temperatura ei va scădea, umplutura va căpăta consistenţa unui gem, datorită zahărului şi amidonului.

13549050_1301305693216303_917380671_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s