Mucenici ca in Moldova

mucenici

Fat-Frumos a crescut prin parti transilvanene, dar ii plac nevoie mare mucenicii moldovenesti, invatati de Cosanzeana de la mama ei, care a trait o vreme buna pe plaiurile lui Stefan cel Mare. Nu e foarte greu, dar aveti nevoie de putin timp. Indemanarea vine cu exercitiul, asa ca nu va suparati daca nu toti sfintisorii vor avea aceeasi dimensiune, daca puneti ingrediente bune si suflet nu aveti timp sa ajungeti cu ei la expozitie 🙂

Pentru aluat aveti nevoie de:

– 500 +/-50  grame faina alba 000;

– 25 grame drojdie proaspata sau 7 grame drojdie uscata;

– 120 grame zahar;

– 300 ml lapte;

– 2 galbenusuri;

– 50 grame unt topit;

– arome: coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala, o lingurita extract de vanilie.

Pentru glazurare:

– 75-100 grame nuca macinata;

– 4-5 linguri de miere.

Din cantitatile aratate au iesit 25 sfintisori de marime medie.

Pentru aluat aduceti toate ingredientele la temperatura camerei. Amestecati laptele caldut cu zaharul, drojdia, galbenusurile si aromele si incorporati faina. Suflecati-va manecile si framantati aluatul bine vreo 10-15 minute, pana devine elastic si pufos in acelasi timp. Daca vi se pare compozitia prea moale si lipicioasa, mai adaugati putina faina. La sfarsit adaugati incet untul topit si racorit (sa nu fie fierbinte), incorporandu-l cate putin in timp ce lucrati. Untul va face aluatul si mai pufos.

Am vazut multe retete care nu cer framantare si cred ca multe persoane sunt tentate de procedee care iau putin timp si energie, insa eu cred ca atunci cand pregatesc ceva traditional (cum sunt mucenicii pe 9 martie), compromisul nu-si are locul. Oricum nu framant atat cat trebuie pentru pregatirea cozonacului si nici macar atat cat framanta mama la mucenici, dar o prelucrare a aluatului ajuta la formarea glutenului si ulterior, in timpul dospirii, la formarea buzunaraselor de aluat ce adapostesc aerul si ajuta la crestere. Daca nu aveti energie, folositi mixerul care merge singur (stand-up mixer) cu paleta in forma de carlig (sau coada de purcelus).

Acoperiti vasul in care este aluatul cu un prosop curat si lasati-l la un loc caldut, ferit de curent si frig, pana cand isi dubleaza volumul, cam o ora.

Cand aluatul a crescut, incalziti cuptorul la 170 grade C si pregatiti o tava tapetata cu hartie de copt.

Cu mainile date prin faina (sau prin ulei, depinde cum va place sa lucrati), luati cantitati mici de aluat (cat un caus de palma) si formati rulouri subtiri cu mana pe suprafata de lucru, apoi formati opturi direct in tava de copt, unind capetele rulourilor. Aluatul va mai creste putin la copt, asa ca lasati putin spatiu intre sfintisori si aveti grija ca opturile sa aiba spatiu in interior, ca sa isi pastreze forma.

Dati la foc potrivit timp de circa 15 minute, pana mucenicii devin aurii. Verificati din timp in timp (daca e posibil fara sa deschideti usa cuptorului), in functie de puterea acestuia este posibil sa fie necesar mai putin timp.

Cand mucenicii sunt gata, lasati-i sa se raceasca putin, timp in care dizolvati pe foc mic mierea in cateva linguri de apa si turnati siropul intr-o farfurie adanca. In alta farfurie puneti niste nuca macinata.

Scufundati fiecare mucenic cu fata in jos in sirop timp de doua secunde si apoi dati-l prin nuca si asezati-l pe un platou.

Traditia cere 44 pahare de vin, dar puteti manca sfintisorii langa o cana cu lapte sau la o ceasca de ceai, dimineata, dupa-amiaza sau la cina, dupa dorinta.

Pofta buna!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s